30 Ekim 2014

Reklam Sektörünün Kuklası

Reklamlar hakkında yeni bir şey öğrendim! Çok  üzgünüm. Keşke böyle bir teknolojiden haberim olmasaydı ve keşke icat edilmeseydi diyorum. Bilmiyorum belki hayatı kolaylaştıracak şekilde avantajı olacaktır ama benliğimi bir kukladan ibaretmiş gibi hissettiriyor.

Geçenlerde Pedagojik Formasyon eğitimindeyken sevgili hocamız bizlere yeni teknolojinin yeni aletlerini tanıtıyor ve hayatımızdaki yerini gösteriyordu. Şimdiye kadar karşılaşmadığım kişisel billboard sistemi beni tedirgin etti. Vatandaşlık kartını çipli sistemli kullanan gelişmiş ülkelerde reklam panolarının yanından geçerken, panoların bizi tanıdığını ve reklamların bizim son alışverişlerimize uyumlu şekilde kendini ayarladığını öğrendim. Bilemiyorum belki de çok önceden beri olan bir teknolojidir bu ve eğitimin farkındalık yaratma özelliğiyle öğrenmişimdir. Bu teknoloji kendimi kasalarda bulunan etiket okuma cihazından geçen bir nesne gibi hissettirdi! Eğer bir gün bir reklam panosunun benim bilinçaltımı kodlamaya giriştiğini görürsem onu kırabilirim.

Şu nesneler dünyasında toplumsal özne olarak kalmak zaten fazlasıyla zorken kapitalizmin üzerimizde pis bir yazılımsal oyun gerçekleştirdiğini bilmek insanı çıldırtıyor. -Ve en başarılı olduğu eylem de bu.- Sonra "insanlar neden intihar ediyor?" "vay efendim dini inancı yokmuş da ondan intihar etmiş" tarzı mahalle kahvesi diyalogları kullanıyoruz. Zaten yaşadığımız hayat standartları ile sosyal olayları algılama ve yansıtma seviyemiz arasında korkulu bir uçurum var bir de kukla oluyoruz.-bu başlı başına bir makale konusu-.

Bir diğer korkulu teknolojik icat ise göz bebeği takip cihazı -uvv yok artık!- (Bunu diğerine göre daha normal buluyorum.) Bu teknolojinin gerçekten işe yarar yönleri var. Mesela helikopter, uçak alt sistemlerinin kontrol edilmesi, pilotların eğitimi ve performans değerlendirmeleri, güvenlik güçleri personelinin eğitimi ve değerlendirilmesi vb. Tabi bu icadın en çok kimin işine yaradığı konusunda hem fikirizdir. Sitelerde bulunan sidebarların neden sağda olduğunu ve reklamlar için neden orasının tercih edildiğini de bu şekilde açıklayabiliyoruz böylece.

Göz bebeklerimi takip etmeni anlamamı bekleme kapitalizm. Aynı marka kıyafet giydirip, aynı tarz kafelerde bizlere ömrümüzü ve paramızı harcatırken yani zaten bizi karanlık odanda kapanına kıstırmışken bir de göz bebeklerimizin açısını mı istiyorsun? Gerçekten mi? Şu olayları öğrenmeden önce de hiçbir şeyin saflığına inanmıyordum, bilincimizin kiralandığını kabulleniyordum fakat artık en değerlimizin tamamen satıldığını çok açık görebiliyorum ve bu beni ciddi şekilde üzüyor.

Göz takip sistemi kullanılan bir site. Kırmızı işaretler en yoğun şekilde baktığımız yeri gösteriyor.

Üzgünüm bilimle kavga etmek istemezdim ama bazen çok ileri gidiyor. (İleri gitmesi gerektiği konularda ise durduruluyor.)

5 yorum:

  1. :( bu ne ya özel hayat kavramını zaten face instagram gibi teşhirci sitelerle insanın bilinçli bir şekilde başkasının hayatına burnunu sokma mutasyonunu işledikleri yetmiyor gibi şimdide bu manyaklık... Reklam sektörü için ya da gücü elinde bulunduran hemen hemen herkes kendi robotunu oluşturmak istiyor. Kalk işe git paranı saçma yerlere harca yat. Hayat bu döngü içinde ilerliyor. Geleceğimiz pek insani durmuyor Aslı... Ha tabi sanki geçmişimiz pek insaniydi de...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan üzerinde yazılımsal güç uygulamak büyük biraderin yeni oyunu. Ya buna uyacağız ya buna uyacağız. Bazen yasakların ne olduğunu bile ayırt edemez olduk. Öyle bir kodlanmış ki insanoğlu riskli bir eylemi aklına bile getiremez oldu. Zaaflar ile oyun oynamayı çok iyi öğrenmiş bu sistem. Bir çok şeyin önüne geçilebilir ama önüne geçilebilecek en zor şey hazlardır. Bu yüzden reklam sektörü daima galip geliyor.

      Sil
    2. Eee sistem doğru ilerlediği müddetçe kaos da olsa kimse karşı çıkmaz. Ülkemin durumu gibi. İnsanoğlu karmaşıklığı anlamlandıramaz. Basitlik ve tekrarlı ilerleyiş insanı kontrol etmeye yeter. Dünyayı bu yüzden var olduğundan beri hep güçlüler yönetiyor ve insanlar bu düzene ses çıkartmıyor. Sanırım geleceğin robotları bizlerden yapılacak. Yani İnsana benzeyen en iyi robot yine insandan olacak. Gel de evlen şimdi :) Çocuğuma yazık yaw ne berbat bir ülke ve gelecekle büyüyecek. Buna izin veremem...

      Sil
  2. Genel olarak bu sistemin uygulanmış hali Steven Spielberg'in yönettiği Minority Report'ta (http://www.imdb.com/title/tt0181689) da vardı. Tom Cruise amcamız büyükçe bir alış veriş mekanına girdiğinde tüm panolarda kendisine hitaben görüyordu reklamları falan. Eninde sonunda yapılacaktı yani bunlar. Özel hayat gittikçe sıfıra yakınsıyor ne yazık ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. An itibariyle film arıyordum yazdığın için teşekkürler Mustafa :) Bu konu beni çok sıktı, hele de şimdilerde çipli nüfus cüzdanları çıkartılıyorken tehlikenin farkında mısınız diye buraya yazmak istedim bende.. Zincirlerimizin halkaları sıklaşıyor....

      Sil

Zaman ayırdığınız için teşekkürler.
Yorumlarınızı beklerim.

Recommendations by Engageya