3 Aralık 2014

Telefon Kütüphanesi Projesiyle Engelsiz Yaşam


Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, daha engelsiz bir yaşam için her sene güzel adımlar atılıyor. Bugünlerde de telefon kütüphanesi reklamlarına sıkça rastlar olduk. Peki nedir bu Telefon Kütüphanesi? 


Türk Telekom, Boğaziçi Üniversitesi ve GETEM işbirliği ile hayata geçirilen görme engelliler adına telefon kütüphanesi hizmeti hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. 3 Aralık 2011 tarihinden bu yana devam eden Telefon Kütüphanesi Projesi ile yüzlerce sesli kitap 0 800 219 91 91 numaralı telefon üzerinden, görme engelli Türk Telekom müşterilerine ücretsiz olarak sunuluyor. Haberi ilk duyduğumda sadece görme engellilerin değil tüm halkın yararlanabileceği bir şey olabileceğini düşünmüştüm ama durum böyle değilmiş. Bu hizmetten yararlanmak için ilk yapmanız gereken Türk Telekom'un sabit telefon müşterisi olmanız. İkinci yapmanız gereken ise GETEM'e engelli olduğunuz adına belgelediğiniz rapor veya özürlü kimlik fotokopilerini yollayarak üye olmanız. Üye olduktan sonra aldığınız şifreler ile sesli kitaplara ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Nasıl olur bu iş, ortalama 500 sayfası olan bir kitabı telefonu hiç kapatmadan bitmesini mi bekleyecek insanlar derseniz de ona da güzel bir çare bulmuş proje sahipleri tarafından.  Telefon Kütüphanesi Projesi'nin kullanıcıları; dilediği kitabı seçme, bir sonraki aramada kaldığı yerden devam etme veya bölümler arasında ileri geri gidebilme gibi seçeneklere sahip.

Bu proje yapılmadan önce Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren GETEM'e www.getem.boun.edu.tr adresinden üye olan görme engelliler, binlerce sesli kitabı sadece internet üzerinden tamamen ücretsiz olarak dinleyebiliyorlardı. Bu anlamlı proje sayesinde ise artık internet kullanamayan görme engelli vatandaşlarımızın da ücretsiz kitap dinleme şansı doğdu.

Telefon Kütüphanesi'nden Haberler
"Toplam dinlenme süresi 3 milyona çıkan Telefon Kütüphanesi’nde 2014 yılının en çok dinlenilen içeriği, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi ÖSYS Kılavuzu oldu. Engelli üniversite adaylarının sınavlara kolay hazırlanmasına yardımcı olan Telefon Kütüphanesi, bir başvuru kaynağı haline geldi.

Telefon Kütüphanesi’ni kullanan görme engellilerin üç sene boyunca en çok Elif Şafak’ın "Aşk", Ahmet Altan’ın "Aldatmak" ve Adnan Karaismailoğlu’nun "Mesnevi’den Seçmeler" kitaplarını dinledi.
Telefon Kütüphanesi’ni hizmete girdiğinden bu yana, üç yıl boyunca en çok arayan iller ise sırasıyla Erzurum, Ankara ve İzmir oldu."

Zaten gün içerisinde fazlasıyla karşılaştığımız bu reklamı neden burada yayınlamak istedin diye soracak olduğunuzu duyar gibiyim. Nedeni aslında çok açık. Sosyal Zula okuyucularının uzun soluklu yazıları okumayı gerçekten çok sevdiğini biliyorum. Çünkü yayınlanan yazıların çoğunluğu fazlasıyla uzun olabiliyor. Hal böyle olunca 3 Aralık 2014 Dünya Engelliler Günü adına sizlerinde olur ya bir tane de olsa kitap okuyabileceğinizi düşündüm. Eğer böyle güzel bir projede gönüllü olmak isterseniz http://www.getem.boun.edu.tr/gonullu.asp sitesindeki kuralları inceleyip gereğini yapabilirsiniz. 

 Unutmamak gerek, böyle adımlar atıldığı sürece engelsiz yaşamın varlığına olan inancımız günbegün artmakta. Dilerim el ele vererek bu yararlı projeleri daha fazla sayıya ulaştırırız.

Şimdiden Kolay Gelsin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Zaman ayırdığınız için teşekkürler.
Yorumlarınızı beklerim.

Recommendations by Engageya